Hírek

Minden ami fontos

Puskás-estet tartottak kaz oroszországi labdarúgó-világbajnokság francia-horvát döntője előtt a nemzetközi szövetség (FIFA) ideiglenes moszkvai múzeumában.

“Az Aranycsapat az egyik legnagyobb válogatott a világbajnokságok történetében, noha nem hódította el a trófeát. Ez a múzeum arról szól, hogy megosszuk egymással futballemlékeinket. Ez a különleges este is egy ilyen, amikor emlékezünk az egyik legnagyobb csapatra és legjobb játékosára, Puskás Ferencre, akit sose fogunk elfelejteni”
– mondta köszöntőjében Marco Fazzone múzeumigazgató, aki megemlítette, hogy az 1954-es tornáról az egyik kiállított emléktárgy Czibor Zoltán cipője.

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete arról beszélt, hogy Puskás a labdarúgás tökéletes nagykövete volt, mivel minden kontinensen edzősködött. Emellett felidézte a vasárnapi döntő helyszínéhez, a Luzsnyiki Stadionhoz köthető mérkőzéseit, így azt, amikor játékosként a magyar válogatottal legyőzték a Szovjetunió csapatát és amikor a magyarok szövetségi kapitányaként alulmaradt az orosz együttessel szemben.

“Labdarúgásban mindössze két futballistáról neveztek el díjat. Az egyik Puskás, a másik Lev Jasin. Előbbi az év legszebb góljáért jár, utóbbi pedig a vb legjobb kapusának”
– mondta Szöllősi.

Valentyina Jasina, a legendás hálóőr özvegye azt a történetet idézte fel, amikor férje rosszul lett az 1982-es, spanyolországi világbajnokság egyik madridi mérkőzésén, s a legendás magyar segített neki. Kocsival elvitte a legközelebbi étterembe, ahol konyakot itatott vele, az beindította a vérkeringését, így ezzel valószínűleg az életét mentette meg. Elárulta még, hogy az 1956-os, melbourne-i olimpián találkoztak először, és a későbbiekben jó barátok lettek.

“Puskást csakis Pelével, Maradonával, Cruyff-fal egy szinten, a legnagyobb legendák között lehet emlegetni”
– jelentette ki Nyikita Szimonjan, aki játszott Puskás ellen a Népstadion megnyitóján, amikor a Bp. Honvéd 3-2-re legyőzte a Szpartak Moszkvát, amelynek egyik gólját éppen Szimonjan szerezte.

A 91 éves ex-futballista kívülről felsorolta a hallgatóságnak az Aranycsapat játékosainak nevét, amiért nagy tapsot kapott.

Forrás: librarius.hu