Hírek

Minden ami fontos

Film készült a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról, Halassy Olivérről. Az UTE vízilabdázója az 1932-es és 1936-os olimpián állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, valamint az 1928. évi olimpián az ezüstérmes csapatot is erősítette. Az alkotást csütörtök délelőtt mutatták be.

A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című alkotás társrendezője Czinke Gyula, azt mondta: „ezzel a filmmel emléket szerettünk volna állítani hazánk egyik legnagyobb sportegyéniségének”.

„Halassy Olivér emberfeletti teljesítménnyel olyan rekordokat döntött meg, amelyet a mai élversenyzők is megirigyelnének” – jelentette ki.

A film üzenete a mai fiatal generáció számára, hogy a saját céljainkat sose adjuk fel, hanem ugorjuk át az akadályokat úgy, ahogyan annak idején Halassy Olivér tette.

AZ UTE pólosa nyolcéves korában villamosbalesetben lábszárközéptől elveszítette a bal lábát.

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó arra hívta fel a figyelmet, hogy abban a korszakban, amikor Halassy játszott, a magyar vízilabda-válogatott csaknem 11 éven át veretlen maradt. „Fantasztikus korszak volt ez, fantasztikus egyéniségekkel és erős csapatszellemmel, és ez az eredményekben is megmutatkozott” – jegyezte meg Benedek.

A szintén háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely, a dokumentumfilm producere és gyártásvezetője hangsúlyozta, hogy Halassyt azért nevezték csodafedezetnek, mert a medencében Jolly Joker volt, aki ha kellett gól lőtt, de ha arra volt szükség, embert is tudott fogni. Hozzátette: bár a csapattagok között voltak nézet-, származásbeli és vallási különbségek, a vízben ezeket félre tudták tenni.

A dokumentumfilmet május közepétől több alkalommal is bemutatja a Hír Tv, júniusban néhány budapesti moziban, valamint vidéki megyeszékhelyen lehet megtekinteni, majd szeptembertől sportegyesületekkel és sportszervezetekkel együttműködve is terveznek vetítéseket.

A csütörtöki premieren megjelent Halassy Olivér lánya, többek között Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a Nemzet Sportolója, Kárpáti György háromszoros olimpiai aranyérmes vízilabdázó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete elnöke, aki szintén a Nemzet Sportolója, valamint a sportág és a magyar sport számos neves egyénisége.

Forrás: olimpia.hu