Hírek

Minden ami fontos

Csoportkép a megállapodás aláírását követően, középen Tarlós István főpolgármester (b6)
Fotó: Kovács Enikő, budapest.hu

​Ünnepélyes keretek között aláírták a Magyar Olimpiai Bizottság és a Fővárosi Önkormányzat közötti olimpiai együttműködési megállapodást hétfőn a Főpolgármesteri Hivatalban.

Mozgalmas két év következik Budapest és Magyarország számára – mondta az aláírást megelőzően Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: 2017 nyarán Budapest lesz az úszó és vízilabda vb házigazdája, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pedig nem sokkal ezt követően, 2017 őszén dönt Limában arról, mely város adhat otthon a 2024-es olimpiának. „Lazsálni nem lesz lehetőségünk” – fogalmazott. Tarlós István kiemelte: a NOB tavaly fogadta el az Agenda 2020 elnevezésű programot a gazdaságosabb olimpiák érdekében, támogatva az olcsóbb és megtérülő játékokat, az ideiglenes és elbontható helyszíneket, a több városban történő, akár országhatárokon túlnyúló rendezést. – Az új koncepció előnyös a közép-európai városok, elsősorban Budapest számára – hangsúlyozta a főpolgármester.

Megemlítette, hogy Magyarország az egyetlen, száznál több olimpiai aranyérmet nyert ország, amely még nem rendezhetett olimpiát, a budapesti pályázatot pedig a magyar lakosság egyre nagyobb többsége támogatja. Idézte az olimpiarendezés megvalósíthatósági tanulmányát, amely szerint az olimpiához kapcsolódva a nemzetgazdaság többletjövedelme 2015 és 2030 között 1100 milliárd forintra becsülhető, „ami több az olimpiához szükséges nettő államháztartási befektetés összegénél”. Egy olimpiai felgyorsíthatja a fővárosi fejlesztéseket és óriási turisztikai haszonnal járhat.

Videó Megtekintése

A főpolgármester hangsúlyozta: nem szabad a megaberuházások kísértésébe esni – nem az athéni út a követendő -, az olimpiához szükséges infrastruktúrát, létesítményeket a józan szempontok figyelembevételével kell megtervezni. Idézte azokat a felméréseket, amelyek szerint a londoni olimpia a megrendezés óta mintegy 10 milliárd fontot hozott az Egyesült Királyságnak, valamennyi közvetlen és közvetett haszon pedig több tízmilliárd fontot jelentett. - Noha az olimpiai és paralimpiai játékok megrendezése nagy anyagi terhet jelent, a világversenynek reálisan lehetnek gazdasági előnyei – emelte ki. Tarlós István politikai összefogást sürgetett az olimpiarendezés kérdésében, mint mondta, óvatos optimizmussal látja Budapest esélyeit.

A gazdaságos olimpiarendezés lehetősége, Magyarország 2020-ig tartó fejlődési pályája és a fővárosi fejlesztési tervekhez való illeszkedés alapozhatja meg a budapesti pályázat sikerét – mondta Fürjes Balázs, kormánybiztos. Kiemelte: olyan városokkal – Los Angeles, Róma, Párizs – versenyez Budapest, amelyek már rendeztek olimpiát, és amelyek az Agenda 2020 nélkül is képesek volnának a rendezésre. Budapest azért esélyes jelölt – tette hozzá –, mert működővé tudja tenni a gazdaságos olimpia reformját. Megemlítette, hogy a pályázat sikerén munkálkodik a 24 tagú Olimpiai Védnökök Testülete, a megalakuló Budapest 2024 Sportolói Bizottság és – a MOB és a Főváros által közösen létrehozott – Budapest 2024 Nonprofit Zrt.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szintén az Agenda 2020 jelentőségére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy ez nagy lehetőséget ad Budapestnek. Kiemelte, hogy a MOB egyik legfontosabb partnere a pályázat előkészítésében a Fővárosi Önkormányzat.  

Forrás: budapest.hu